Keratoplasti, kornea nakli olarak da bilinmektedir. Korneanın bir kısmını bir donörden alınan kornea dokusu ile değiştirmek için uygulanmakta olan bir cerrahi prosedür olarak tanımlanmaktadır. Kornea, gözün odaklanma gücünün büyük bir bölümünü oluşturmakta olan şeffaf bir yüzeydir. Nakli ile birlikte görme yeniden yüklenebilmekte ve ağrıyı azaltabilmektedir. Hasarlı veya hastalıklı olan bir korneanın görünümünü iyileştirebilmektedir.
Çoğunlukla gerçekleştirilmekte olan nakiller, başarılı bir şekilde sonuçlandırılmaktadır. Fakat kornea nakli, verici olan korneanın reddedilmesi gibi küçük bir risk taşımaktadır. Nakli işlemi daha çok kornea hasarı bulunmakta olan kişiye görüşü geri kazandırmak için yapılmaktadır. Bu nakil kornea ile ilişkili olan diğer hastalıkları ve ağrıları da hafifletebilmektedir.

Keratoplasti Nasıl Yapılır?
Keratoplasti nasıl yapılır? Bu nakil işlemi genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilmekte olan bir yöntemdir. Mikroskop altında yuvarlak özel bir bıçak ile hastanın bulanık korneasının merkezinden 8 mm çapında bir pencere çıkarılmaktadır. Ölüden alınmakta olan şeffaf kornea dokusu uygun boyutta kesilmekte ve bölgeye dikilmektedir. Hastada katarakt var ise kornea nakli esnasında katarakt da alınabilmektedir. Ameliyat sonrasında ise gözlük veya kontakt lens kullanılması gerekmektedir.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi bu işlemde de bazı riskler bulunmaktadır. İşlemin riskleri arasında enfeksiyon, kanama, retina tabakasının yerinden ayrılması, göz içi basıncın artması gibi durumlar yer almaktadır. Göz merceğinin şeffaflığını yitirmesi ve doku reddi de olabilmektedir.
Keratoplasti Neden Yapılır?
Keratoplasti neden yapılır? Korneanın saydamlığı pek çok hastalık tarafından bozulabilmektedir. Mikrobik ya da genetik hastalıklar, kornea yaralanmaları, katarakt ameliyatı sonrası düzelmeyen kornea ödemi gibi nedenlerden dolayı korneanın saydamlığı bozulabilmektedir. Hasta net bir şekilde görememektedir. Keratokonus hastalığının ilerleyen dönemlerinde ise korneanın şekli, saydamlığı ve görme durumu bozulmaktadır. Bundan dolayı da kornea nakli ameliyatı gerekli görülebilmektedir.
Sağlıklı bir kornea tabakasının hastaya nakledilmesi ile birlikte görme yeniden kazanılmaktadır. Kornea hastalığına bağlı olarak oluşan ağrı, rahatsızlık hissi gibi belirtiler nakil sonrasında düzelebilmektedir. Böylelikle hastanın daha iyi bir görüşe sahip olması sağlanmaktadır.
Keratoplasti Kimlere Yapılır?
Keratoplasti kimlere yapılır? Halk arasında kornea nakli ya da göz nakli olarak da bilinmekte olan bu işlem, gözün çeşitli hastalıkları sonucunda şeffaflığı bozulmuş olan korneanın sağlıklı bir verici kornea ile değiştirilmesidir. Nakil ameliyatları içerisinde en başarılı şekilde sonuçlandırılmakta olan ameliyattır. İşlem tam kat yapılabileceği gibi bazen de katmanlara ayrılarak gerçekleştirilmektedir. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilen bir ameliyattır.
Şeffaflığını yitirmiş olan ya da şekli bozulmuş olan kornea tam kat çıkarılabilmektedir. Bunun yerine ise sağlıklı olan kornea yerleştirilmektedir. Hastanın korneasında yer alan probleme uygun olarak hareket edilmektedir. Ayrıca özellikle naklin uygulandığı hastalıklar ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Keratokonus
- Kornea enfeksiyonları
- Kornea yaralanmaları
- Kornea kimyasal yanıkları
- Kornea distrofileri
- Kornea ödemi

Keratoplasti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Keratoplasti tedavi yöntemleri nelerdir? Nakil genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Hasta uyutulmamakta ve göz çevresi uyuşturulmaktadır. Mikroskop altında yuvarlak ve özel bir bıçak ile hastanın bulanık korneası çıkarılmaktadır. Vericiden alınmakta olan şeffaf doku hastanın göz boyutuna uygun hale getirilmekte ve hastaya nakledilmektedir. Bu esnada hastada katarakt varlığı tespit edilirse katarakt alınmaktadır.
Şeffaflığını yitirmiş ve şekli bozulmuş olan kornea çıkarılarak hastaya sağlıklı bir kornea doku yerleştirilmektedir. Böylelikle hastanın görüşü bulanıkken daha net bir hale getirilmektedir. Genel anlamda oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirilmekte olan bir ameliyattır. Bundan dolayı pek çok hasta tarafından rahatlıkla yaptırılabilmektedir.